The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

IAC Art Files

SND:s flaggskeppsprojekt på LU 2025–26

Projektet IAC Art Files syftar till att skapa en plattform och en portal som möjliggör både enskild, tematisk och tvärdisciplinärt sammansatt forskningsoutput, samt delningsfunktioner för konstnärlig forskningsdata inom fältet. Detta kan öka kontakten och utbytet både mellan konstnärliga forskare och mellan vetenskapliga och konstnärliga forskare.

IAC Art Files. Illustration.

IAC Art Files är en satsning från Inter Arts Center och Konstnärliga fakulteten på hantering av konstnärliga forskningsdata och konstnärlig output i relation till FAIR-principerna och krav på öppen forskning (som samtidigt tar hänsyn till juridiska och etiska aspekter).

Konstnärliga forskningsprocesser är ofta till sin natur öppna och publika men tillgången till forskningsdata är inte systematiskt organiserad i linje med FAIR-principerna. Projektet IAC Art Files kommer därför att arbeta med kategorisering och beskrivning av dessa ofta nyskapande och kvantitetskrävande filtyper enligt devisen "så öppet som möjligt, så begränsat som nödvändigt".

Som SND:s flaggskeppsprojekt på LU 2025–26 ska ett system och en portal byggas upp för att ligga till grund för ett nytt, områdesspecifikt repositorium som ska byggas upp, testas och integreras på fakulteten med möjlighet till nationell användning och vidareutveckling efter projektavslut.

Syftet med projektet är att skapa lösningar för ett områdesanpassat, stabilt och hållbart system för kategorisering, beskrivning, delning och visning av konstnärliga forskningsdata som är kompatibelt med andra system inom universitetet och SND:s portal researchdata.se. 

Projektets mål är att åstadkomma tekniska lösningar, sätta upp administrativa rutiner, utreda etiska och juridiska aspekter, undersöka de konceptuella och praktiska ramarna för begreppet konstnärliga forskningsdata, samt kommunicera möjligheter till användare och utvärdera den initiala satsningen.

IAC och IAC Art Files har som målsättning att bli en nationell nod för konstnärliga forskningsdata, som kan användas av forskare och konstnärer vid LU, andra universitet och kulturlivet i interaktion, och möjliggöra forskningssamarbeten över disciplingränserna.

Varför nu?

Samtidigt som vi går mot ett mer öppet forskningssamhälle, där det inte enbart är färdiga forskningsresultat som delas och värderas, har behovet av säkra lagrings- och backuplösningar ökat. Detta har lett till ökade nationella och internationella krav på forskningsdatahantering under hela forskningsprocessen och datalivscykeln. 

Vetenskapsrådets nationella mål är att en omställning till öppen tillgång till forskningsdata ska vara genomförd fullt ut senast 2026. För att möta denna vision krävs det digitala infrastrukturer, anpassade till de olika konstnärliga forskningsområdenas särdrag.

FAIR är en akronym som står för Findable, Accessible, Interoperable och Reusable. FAIR-principerna innebär att forskningsdata ska gå att hitta, det ska finnas information om hur man får tillgång till dem, de ska vara kompatibla med andra data, och de ska vara möjliga att återanvända.

Läs mer om FAIR-principerna på researchdata.se

När du delar forskningsdata via ett så kallat repositorium gör du det möjligt för andra att granska forskningens resultat och återanvända data i vidare studier. För detta krävs att data organiseras och presenteras på ett självförklarande sätt.
 

Grundprincipen för öppen vetenskap är att resultat, publikationer och tillhörande data från offentligt finansierad forskning ska delas och göras öppet tillgängliga från och med 2026 om det inte finns juridiska eller etiska skäl som hindrar detta. I idealfallet innebär öppen tillgång att data är direkt nedladdningsbara, men vi talar här snarare om att göra forskningsdata tillgängliga så öppet som möjligt men så begränsat så nödvändigt.

Läs mer om grundpricipen "Så öppet som möjligt, så begränsat som nödvändig" på researchdata.se

Under de senaste åren har behovet av en säker, användarvänlig och för fältet anpassad lagrings-, delnings- och visningsplats artikulerats både bland IAC:s användare, på konstnärliga fakulteten och inom det konstnärliga fältet på nationell nivå. I underlag från användare och forskare vid fakulteten uttrycks hur angeläget det är att få till stånd en hållbar lösning vilken möter forskares och konstnärers krav på hantering av dokumentations-och presentationsformat som varken kompromissar med återgivning eller beständighet och dessutom tar hänsyn till juridiska och etiska aspekter. Det finns i nuläget inte någon nationell infrastruktur för konstnärliga forskningsdata, vilket ofta efterfrågas av forskare. 
 

IAC Art Files

  • Databas och plattform för visning av verk med hög visnings-/uppspelningskvalitet och interaktiva möjligheter
  • FAIR-principerna och krav på öppen forskning med hänsyn till juridiska och etiska aspekter
  • Flaggskeppsprojekt på Svensk Nationell Dataservice (SND)
  • Projektet startar 2025